
Je tu zimní sezóna a trh bude brzy zaplaven zeleným hráškem. Je čas se rozloučit se zmrazeným hráškem a přivítat čerstvý zelený hrášek. Toto skvělé jídlo je bohaté na živiny a může být pro tělo nesmírně prospěšné. Navíc je snadno dostupný a lze jej snadno zařadit do stravy. Můžete si ji přidat do svých snídaňových receptů, salátů a dokonce i občerstvení.
Zelený hrášek je známý pro mnoho zdravotních výhod, mezi něž patří hubnutí a zlepšení zdraví srdce. Jsou mimo jiné také bohatým zdrojem vlákniny, díky čemuž jsou skvělé pro trávicí systém. Je také známo, že konzumace zeleného hrášku pomáhá při posilování imunity, což se zdá být prioritou uprostřed pandemie. Průměrné kalorie přítomné ve 100 g zeleného hrášku jsou 78 kalorií.
Zdravý přínos zeleného hrášku
Hubnutí: Zelený hrášek je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny. Zatímco bílkoviny mohou pomoci zabránit zbytečnému příjmu kalorií, vláknina může pomoci udržovat zdravý trávicí systém. Obě tyto schopnosti kombinují, zelený hrášek může pomoci se zdravou regulací hmotnosti podporou hubnutí.
Zdraví srdce: Zelený hrášek obsahuje antioxidanty, hořčík, vápník a draslík. Tyto živiny mohou podporovat zdravé srdce tím, že pomáhají s kontrolou hladiny krevního tlaku v těle. Zelený hrášek má navíc nízký obsah tuku, díky čemuž je přátelský k cholesterolu. Mohou také pomoci s regulací zdravé hladiny cukru v krvi v těle. To může pomoci při prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Posilovač imunity: Vitamin C je živina, která může pomoci posílit imunitní systém těla. Zelený hrášek obsahuje vitamin C, který podporuje zdravé tělo tím, že mu poskytuje schopnost odvrátit nemoci.
Bohatý na bílkoviny: Zelený hrášek je dobrým zdrojem bílkovin. To z nich dělá syté jídlo a také pomáhá při hubnutí, protože snižuje nutkání konzumovat přebytečné kalorie.
Zlepšuje trávení: Zelený hrášek obsahuje vlákninu. To může pomoci udržovat zdravý trávicí systém vyplavováním škodlivých bakterií ze střev.
Sečteno a podtrženo
Navzdory svým obrovským zdravotním výhodám obsahuje zelený hrášek také některé antinutriční látky, jako jsou lektiny a kyselina fytová. Proto je třeba praktikovat jejich umírněnou konzumaci. Nadměrná konzumace může vést k zažívacím potížím, neúplnému vstřebávání minerálů plyny a nadýmání.